На всеки се случва да му доскучае. От безкрайната презентация, посветена на професионализма в работата, до досадните разкази, придружаващи снимките от някоя ваканция – поводи винаги ще се намерят. Оказва се обаче, че учените са открили цели пет вида скука – и повечето от нас изпитват основно един от тях през целия си живот.

Според скорошно изследване разликите в типа скука се дължат на различния тип личностни предразположения. 

1. Безразличен

Хората, които изпитват „безразличен” тип скука, са спокойни, апатични и отдръпнати. С една дума: безразлични. Дори определението за този тип скука е трудно да се изрази по друг начин.

2. Апатичен

Авторите на изследването за скуката, публикувано в сп. Motivation and Emotion откриват, че много от учениците и студентите изпитват един тип скука, който много наподобява безпомощност (и допринася за депресията). Поне 36% от гимназистите, участвали в изследването, изпитвали подобен тип скука, свързана с ниски нива на възбуда и силно отбягване.

3. Преценяващ

Хората, които скучаят по този начин, чувстват, че умът им блуждае и искат да правят нещо различно от това, което правят в момента – но не знаят или не са напълно сигурни какво точно да направят. Това обикновено се случва, когато хората извършват повтарящи се, рутинни дейности и искат да намалят скуката, но не знаят как.

4. Реактивен

Това е най-лошият тип скука – хората, които изпитват този вид отегчение, са лесно възбудими и много податливи на негативни емоции. Често са неспокойни и агресивни. Искат да напуснат досадните ситуации и да избягат от хората, които обвиняват за тях, независимо дали това са родителите, учителите или началниците. Те си губят времето, мислейки за сиитуации, в които биха предпочели да бъдат и които им изглеждат по-ценни .

5. Търсещ

Търсещият тип скука се харакеризира с изнервеност и неприятното усещане, че не можеш да си намериш място. Хората, които я изпитват, търсят начини да се фокусират върху по-интересни дейности.