Към първата част.

Към втората част.

Дали златна рибка, гупа или шаран – рибите са предпочитани домашни любимци навсякъде по света. Но в сравнение с другите животни знаем малко за тях. Замисляли ли сте се защо рибите имат люспи или дали им прилошава, когато морето се вълнува? Не? Тогава е крайно време да се запознаете по-отблизо с пъргавите подводни обитатели. Те крият доста изненади и през вековете са развили интересни механизми, които им гарантират оцеляването в моретата и океаните на Земята. 

Могат ли рибите да говорят?

Разбира се, между рибите не е възможна такава комуникация, каквато има между хората. Въпреки това те разполагат с различни механизми, за да се разбират помежду си. Докато рибите клоун например тракат с хрилните си капаци и така пропъждат неприятелите от своя участък, рибите, наречени сладки устни, общуват, като си трият зъбите едни в други.

Херингите също са развили интересна форма на комуникация: те изтласкват въздух от плавателния си мехур в аналния канал и по този начин произвеждат звук, наподобяващ пръцкане. Най-вероятно рибите използват тази форма на общуване, когато плуват на стада. Изследователите са установили, че честотата на пръцкащите звуци се увеличава пропорционално на броя херинги, които се намират в общностна група.

Но голяма част от общуването на подводните обитатели се осъществява не чрез звуци, а чрез движения и цветове. За да впечатлят любимия или любимата си, много риби например изпълняват „брачни танци“ или се перчат с ярко оцветената си люспеста премяна.

Разболяват ли се рибите от морска болест?

Едва корабът е напуснал пристанището и вече ви заболява глава, облива ви пот и ви се повдига? Класически случай на морска болест. Но как стоят нещата при морските обитатели, които всеки ден трябва да се борят с вълненията? Имунизирани ли са срещу морска болест?

За съжаление не. Защото също като хората и рибите имат органи на равновесието, разположени съответно отляво и отдясно на главата. Когато рибата е размятана насам-натам от бурното море, тя може да загуби ориентация и да изпита симптомите на морската болест. Потърпевшите риби започват да се въртят, като по този начин се мъчат да овладеят положението. Ако този техен опит се провали и им призлее още повече, рибите могат дори да повърнат!

В естествената им среда обаче на рибите се налага сравнително рядко да се справят с морската болест, защото, когато морето се вълнува силно, те просто се гмуркат по-надълбоко, за да избегнат прилошаването. Друга е ситуацията обаче, когато ги изтеглят рязко нагоре в рибарската мрежа или – солидно опаковани – ги превозват с кола. За да не възприемат пристигането в новия си дом с чувство на гадене, много рибовъди се въздържат да хранят питомците си преди транспортиране.

Цветелина Велчева по материали от Deine Tierwelt