Япония е едно от най-невероятните места на Земята, където вековни традиции съжителстват в синхрон с оживени иновации, пише BrightSide.

Няма как да не се възхитим на тази уникална страна и тези 18 факта го доказват.

Токио е най-безопасният град на света

Според рейтинга на The Economist Intelligence Unit Токио е най-безопасният град на света. Критериите, по които е създадена класацията, са информация и лична сигурност, здравеопазване и инфраструктура. На второ място е Сингапур, следван от Осака – още един японски град.

Подробни инструкции

Япония е пълна с ръководства и наръчници. Те са толкова подробни, че дори и чужденците могат да ги разберат. Превеждат се на английски и са допълнени и от илюстрации.

Общи сутрешни гимнастики

Много ученици и служители започват деня с обща сутрешна гимнастика – една традиция, която води началото си от 1928 г. Тя е широко разпространена, тъй като кара хората да се чувстват по-добре и да се сближават – нещо, което е особено важно в една мултисоциална страна, каквато е Япония.

Премиум петък

Хората в Япония са претоварени ежедневно, което води до крайна преумора. За да се пребори  с това, правителството стартира програма, наречена „Премиум петък“. Благодарение на нея служителите имат правото да си тръгнат няколко часа по-рано от работата всеки последен петък на месеца. Хирошигео Секо – министърът на икономиката – бе сред първите, които се възползваха от програмата. След работа той отиде да поиграе кърлинг.