18 доказателства, че Япония е пълна с изненади

09 януари 2019 г., 14:40
4697

Японските деца имат един и същи рожден ден. Поне тези, които са на 3-, 5- или 7-годишна възраст. Те празнуват на един голям празник на 15 ноември. Той се нарича Shiti-Go-San и се превежда като „седем-пето-три“. В Япония нечетните числа се смятат за магически, а тези конкретни възрасти символизират решаващи етапи в израстването. Снимка: Shutterstock

Япония е едно от най-невероятните места на Земята, където вековни традиции съжителстват в синхрон с оживени иновации, пише BrightSide.

Няма как да не се възхитим на тази уникална страна и тези 18 факта го доказват.

Токио е най-безопасният град на света

Според рейтинга на The Economist Intelligence Unit Токио е най-безопасният град на света. Критериите, по които е създадена класацията, са информация и лична сигурност, здравеопазване и инфраструктура. На второ място е Сингапур, следван от Осака – още един японски град.

Подробни инструкции

Япония е пълна с ръководства и наръчници. Те са толкова подробни, че дори и чужденците могат да ги разберат. Превеждат се на английски и са допълнени и от илюстрации.

Общи сутрешни гимнастики

Много ученици и служители започват деня с обща сутрешна гимнастика – една традиция, която води началото си от 1928 г. Тя е широко разпространена, тъй като кара хората да се чувстват по-добре и да се сближават – нещо, което е особено важно в една мултисоциална страна, каквато е Япония.

Премиум петък

Хората в Япония са претоварени ежедневно, което води до крайна преумора. За да се пребори  с това, правителството стартира програма, наречена „Премиум петък“. Благодарение на нея служителите имат правото да си тръгнат няколко часа по-рано от работата всеки последен петък на месеца. Хирошигео Секо – министърът на икономиката – бе сред първите, които се възползваха от програмата. След работа той отиде да поиграе кърлинг.

Компаниите имат хилядолетна история

В Япония е пълно с древни компании от типа на Hoshi Roykan (традиционен хотел), тъй като правата на собственост в страната са много строги. Тази фирма съществува от 718 г. 46 поколения подред е управлявана от едно и също семейство.

Прекрасни убежища за диви животни

Сред тях откриваме Zao Fox Village в префектурата Мияги (на о-в Хоншу). Това убежище е пълно с диви лисици и всеки (с изключение на малките деца) могат да го посетят и да нахранят животните.

Светкавично бързи ремонти на пътищата

Преди 3 години във Фукуока се появи огромна 45-метрова дупка (вероятно в резултат на изграждането на метрото). За колко време си мислите, че е била закърпена? Само за 48 часа.

Максимален комфорт с минимално пространство

Японците живеят в малки апартаменти, а всички нови сгради са с мивки по балконите, което позволява на живущите да се грижат по-лесно за цветята си.

Влакове стрели

Не случайно наричат високоскоростните Шинкансен влакове стрели. Те развиват скорости от близо 400 км/ч, а пътуващите винаги пристигат навреме – все пак закъснението не е одобрена практика в Япония.

Една система за предупреждение на всички мобилни телефони

Отделно от националната система за J-Alert, която позволява на правителството да предупреди гражданите чрез медиите и високоговорители, има и система за сигнали SMS. Тя е вградена  във всеки съвременен мобилен телефон, а в случай на извънредно положение позволява на местните власти да предупреждават всички в региона през 4-20 секунди.

Огромно разнообразие от храни

В Япония можете да намерите всичко - от традиционните окономияки палачинки до Сакура с аромат на шоколад бонбони! Нещо повече – скоро ще отвори кафе за феновете на Lego, което клиентите ще имат възможност да хапват храни, които приличат на блокчета Lego. Не се тревожете, със сигурност са вкусни!

Зеленчуците тук приличат на произведение на изкуството

В Япония е широко разпространено т.нар. изкуството на мукимоно (или издълбаването на зеленчуци). Всеки регион се отличава със собствена тема, върху която работи. Съществува специален нож за резбарство (първоначално използван за оформяне на морски дарове) и специфични шаблони.

Паста за зъби, която лекува зъбите ни

Японският учен Казуе Ямагиши изобрети паста за зъби, която може да се възстанови вдлъбнатини и малки пукнатини в зъбите - бързо и без болка. Първо, вещество, съдържащо се в пастата, втечнява съвсем леко повърхността на пукнатия емайл. След 3 минути пастата кристализира и изкуствена материя става твърда!

Япония – страната на странните изобретения

Япония е световно известна със своите странни, но завладяващи изобретения за обществено ползване. Например апарати, които правят устните по-плътни, приставка към смартфона, която ще ви позволи да целунете виртуално своя любим, възглавница с формата на дамски колене и какво ли още не. Това са само част от огромното количество странни неща, които японците имат на своя пазар.

Можете да си купите порно навсякъде

Всеки магазин разполага с отделен рафт само за това. В малките книжарници порнографските книги са близо 1/3 от асортимента. В по-големите често е отделен един или два етажа за еротичните издания. Същевременно, порното е цензурирано – гениталии не се показват.

Улиците и тротоарите във всички северни градове на Япония се затоплят през зимата

По този начин те не се заледяват. Същевременно – в голяма част от къщите и апартаментите в страната няма каквото и да било централно отопление. Вместо това се разчита на различни видове печки.

В Япония не съществуват отделни наименования на месеците

Вместо това японците ги наричат с поредни номера. Така например септември е кугатсу, което означа просто „деветият месец“.

Ключови думи:
Коментари