В следващите 26 години населението на Земята ще достигне 9,7 млрд. души, докато средната възраст на хората по света всъщност ще се увеличи, сочи доклад на ООН, цитиран от Deutsche Welle.

Впечатляващото в случая е, че половината от всички хора на планетата ще живеят само в 9 държави, а именно Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

Индия ще стане държавата с най-голямо население след 8 години, като ще изпревари Китай. В същото време населението на Китай ще намалее, като се очаква спад от 2,2% в периода 2019-2050 г.

Докладът на ООН препоръчва държавите да възприемат политики, съобразени с проекциите за развитието на тяхното население, включително подкрепа за деца и пенсионери и създаване на образователен и трудов избор пред нарастващия брой хора в трудоспособна възраст. ООН отбелязва, че много от 47-те най-слабо развити държави в света са в списъка със страни, в които населението нараства най-бързо.

Това ще създаде големи трудности в изграждането на устойчиво развитие в тези страни.

Заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на икономиката и социалните дейности Лу Жънмин казва, че "нарастването на населението изправя пред допълнителни трудности премахването на бедността, установяването на равенството между половете, подобряването на здравеопазването и образованието". Според ООН, когато дойде следващия век, Земята ще има население от 11 милиарда души.