Доклад на ООН сочи, че на 15 ноември тази годината световното население ще достигне 8 милиарда. Нещо повече - още през 2023 г. Индия  ще задмине Китай и ще се превърне в най-многолюдна държава, предаде АФП.

Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш този крайъгълен камък по отношение на бройката на нашето население ни припомня, че всички ние споделяме отговорността за грижата за нашата планета. Това е добър момент да осъзнаем също така, "че все още не постигаме ангажиментите си един към друг".

Очаква се Земята да бъде населявана от 8,5 млрд. души през 2030, а през 2050 г. – от 9,7 млрд. Пикът от около 10,4 млрд. ще бъде около 2080-те г., като това равнище ще се запази до около 2100 г.

На фона на резкия нетен спад на раждаемостта, констатиран в няколко развиващи се държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще бъде концентриран в осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.