Знаете ли, че през последните близо 15 години някои хора се подлагат на операции за удължаване на ръста? Точно това ни припомня скорошен материал в Buzzfeed, посветен на мъж, който преминава именно през подобна процедура.

Човекът, наречен просто „Стив“ (Buzzfeed не разкрива идентичността му), решава да се подложи на операцията, която удължава ръста му от 1,70 м на 1,77 м, тъй като колегите му не престават да коментират неговата височината. Освен това Стив се уморява и от постоянните онлайн коментари, осмиващи по-ниските хора – това е проблем, цитиран и от други, които също избират да удължат своя ръст.

„Когато отидох в колежа, забелязах, че съм по-нисък от повечето момчета, дори и от момичетата – казва Сам Бекър пред Би Би Си, който се подлага на този тип операция. – Това определено се отразява на живота ти. Честно казано жените не излизат с мъже, които са по-ниски от тях. Най-трудното нещо бе, че понякога имах чувството, че няма да мога да си намеря съпруга.“

Самата процедура е изключително тежка. Лекарите счупват костите в краката и впоследствие ви разтягат в рамките на 2-3 месеца.

„Посредством малки разрези разрязвам костта хирургически – казва д-р Шахаб Махубиан пред Buzzfeed, ортопед-хирург, който специализира в удължаването на ръста. – Впоследствие вкарвам пръчка… която влиза във вътрешността на костта. Тя е магнитна и има зъбци. Външно устройство си комуникира с нея и малко по малко я разширява.“

Постепенно костите на краката се разтягат – с около 1 мм на ден. По време на тази фаза пациентите трябва да използват проходилки, за да се придвижват. Болката, която изпитват, е „поносима“, казва д-р Махубиан, тъй като разтягането се случва в рамките на дълъг период от време.

Възможно е и да настъпят усложнения, включително инфекция или кръвни съсиреци (макар че за да се намалят тези рискове, пациентите приемат антибиотици и антикоагуланти). Не е изключено и костите или самата пръчка да се счупят под тежестта на теглото ви.

„Докато някои пациенти се разтягат, те биха могли да образуват твърде много нова кост – добавя Махубиан. – Други – твърде малко.“

Лекарят подчертава, че по-голямата част от пациентите преминават през процедурата без усложнения, макар че д-р Дейвид Гудиър, ортопед-хирург от Великобритания, казва пред Би Би Си през 2020 г., че като цяло рисковете от усложнения са високи.

Максималната височина на израстване посредством тази процедура е 8 см, казва Махубиан. Отвъд това са възможни множество усложнения.

Човек, наречен Барни, чиято операция е била неуспешна, описва процедурата пред Би Би Си като „мъчителна“. „Ако бях на 16 г., вероятно нямаше да има проблем. Но когато се подложих на операцията, бях на 46. Краката ми бяха разтеглени, но костите така и не пораснаха. Имах 3-инчова пролука… а между нея само две парчета кост и метална пръчка.“

В продължение на цели 5 години, преди пръчката да бъде отстранена, той се принуждава да ходи с тази голяма празнина в костите си (поддържана единствено от металната пръчка).

Удължаването на краката по хирургически път не е нещо ново. Всъщност това е процедура, която съществува близо от един век. Лекарите често я прилагат при хора с различна дължина на краката или при такива, пострадали във войната или при друг инцидент. Едва през последното десетилетие обаче започва да се прилага и по козметични причини. И става все по-популярна.

Източник: IFLScience