Шведско проучване, проведено сред 5000 души, подкрепя теорията, че съществува връзка между ръста и риска от развитие на рак, съобщава британската телевизия BBC.

Изследването сочи, че по-високите хора са по-предразположени към рак на гърдата и кожата, както и на други онкологични заболявания.

Резултатите гласят, че за всеки 10 сантиметра от височината в зряла физическа възраст рискът от развитите на рак се увеличава с 18% при жените и 11% при мъжете.

В предварителен доклад на изследването, представен на конференцията European Society of Paediatric Endocrinology, учените от Karolinska Institute в Стокхолм описват как са следили състоянието на голяма група възрастни шведи в продължение на над 50 години.

Те откриват, че по-високите жени са с 20% по-предразположени към рак на гърдата, а рискът от рак на кожата е с 30% по-голям при високите представители и на двата пола.

Резултатите са много сходни до тези от други проучвания.

Д-р Емели Бени, ръководител на изследването, казва, че то може да помогне за идентифицирането рисковите фактори, а оттам и за откриването на лечение.

„Причините за рака обаче са много, затова е трудно да предвидим какво въздействие биха оказали откритията ни върху изчисляването на риска на индивидуално ниво“, обяснява тя.

Въпреки че ръстът очевидно не е причина за онкологични заболявания, някои учени смятат, че той е маркер за други фактори, свързани с растежа в детска възраст.

Авторите на проучването казват, че заради ръста високите хора имат повече клетки в телата си, поради което шансът една от тях да се превърне в ракова е по-голям, както и че приемът на повече храна също повишава риска от развитие на рак.

Научният екип обаче признава, че трудът им не взема предвид много рискови фактори, поради което по-високите от нас не бива да се тревожат извънредно.

Професор Дороти Бенет завежда центъра за молекулярни и клетъчни науки към лондонския университет „Свети Джордж“. Според нея е „много правдоподобно“ индивидуалният риск от рак да е свързан с броя на клетките в тялото.

„Ракът се появява при мутации на една съвсем обикновена клетка. По-големите на ръст хора имат повече, а не по-големи клетки“, казва тя.

„Така предразположеността към рак на кожата например е правопропорционална на площта на кожата, която пък е свързана с ръста“, допълва професор Бенет.

Сара Уилямс, здравен информационен мениджър в Cancer Research UK, критикува проучването, тъй като авторите му не са взели предвид фактори като пушене и профилактични прегледи при специалист.

„Независимо от ръста, има много неща, които бихте могли да направите, за да понижите риска от рак – да не пушите, да намалите алкохола, да се храните здравословно, да сте физически активни и със здравословно тегло“, казва тя.

Предишни проучвания също са показвали връзката между ръста и риска от развитие на рак, но защо такава изобщо съществува остава мистерия.

Източник: Мениджър Нюз