Израстването е сложен процес както за детето, така и за неговите родители. Как да помогнем на момчето да приеме промените със собственото му тяло и емоции?
Ето съветите на педиатъра с 18-годишен опит Рандж Сингх, автор на „Книга за момчето“ - модерно ръководство за израстването, в което на всяка страница откривате инструкция за отглеждане на синове си.

„Вярвате или не, и аз някога бях тийнейджър .Израстването беше трудно време за мен. Дълги години бях най-ниският в класа и се развивах по-бавно от останалите. Дори се страхувах, че никога няма да се превърна в мъж! На моменти това ме притесняваше, но се научих да живея с това, докато не настигнах връстниците си. Най-важното е, че преодолях всичко, а трудностите ме направиха това, което съм днес. За щастие разбрах как да се справя с предизвикателствата, пред които всички сме изправени. Написах тази книга, за да споделя с вас уроците, които научих за себе си.", пише той.
Подбрахме няколко полезни съвета от книгата ву. 

1. Разкажете на момчето за половото съзряване
От около 10 до 16 години при момчетата започва пубертета. В този момент те се променят много: гласът става необичаен, косата расте, появява се акне ...
Но пубертетът не се ограничава до външни промени. Бъдете готови за факта, че настроението на вашия син ще започне да се променя по-често, той ще се затвори и сам ще се опитва да се справи с емоциите си.
Можете да улесните живота на сина си, ако започнете да го подготвяте за тези промени предварително. Обяснете, че всичко, което ще му се случи (или вече се случва) е нормално, всеки е минал през това.
Научете сина си как правилно да се грижи за кожата си и да следи хигиената си като цяло. Кажете му да си мие подмишниците и гениталиите особено внимателно, защото тези части на тялото обикновено миришат най-много.
Много майки забраняват на синовете си да бръснат първите мустаци. "Не е нужно да правите нищо специално; нека синът ви реши как да изглежда. Оставете вашия тийнейджър да вземе решението да се бръсне или не. Ще бъде страхотно, ако първото бръснене се проведе в присъствието на възрастен, на когото момчето се доверява", съвета д-р Сингх.

2. Подкрепете самочувствието му

В юношеството момчетата често се сравняват със своите връстници.
„Всичко наред ли е с мен?"
„Защо не съм толкова висок като останалите момчета в моя клас?“
„Защо тялото ми не се променя като на приятелите ми?“
Ако синът ви зададе тези въпроси, напомнете му, че хората са различни. По-важното е да бъде себе си. Периодът на израстване е различен за всеки, но всеки определено ще стане възрастен.

3. Научете го да се справя с емоциите
Всички сме подвластни на най-различни емоции: радост, тъга, гняв, разочарование, смущение, вълнение, безпокойство... И вашият син не е изключение, особено ако е тийнейджър.

Всички тези чувства са нормални.
Каквито и емоции да изпитва детето, в никакъв случай не му се карайте. Научете го да разпознава емоциите и да не им позволява да вземат връх.
Едно добро решение е да предложите на сина си да води дневник на емоциите. В него той ще описва, какво го вълнува и тревожи и така ще анализира по-добре чувствата си.
„Дневникът на настроението“ ще помогне и на родителите да погледнат по-дълбоко във вътрешния свят на сина си и да му помогнат, ако той е объркан.

4. Дайте му свобода
В юношеството детето иска да придобие повече самостоятелност. Стреми се сам да взема решения.
Кажете му, че се тревожите за него. Доверете се на неговите решения.
Нека вашият син почувства, че по всеки въпрос или проблем винаги може да се обърне към вас. Научете го, че спокойният разговор е най-добрият начин да изрази своята гледна точка.

Продължава на страницата на Новите родители