Скорошен одит събра хиляди пластмасови боклуци от плажовете по целия свят, за да определи кои големи корпорации са отговорни за замърсяването с пластмаса.

Кой е в челната тройка? Coca-Cola, Nestlé и PepsiCo.

В топ 10 откриваме имена и като  Mondelēz International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Phillip Morris и Perfetti Van Melle.

Новият доклад е публикуван миналата седмица от Break Free from Plastic и „Грийнпийс“. Доброволците, участващи в проучването, са почистили 484 плажа в над 50 държави. Те са събрали общо 474 423 пластмасови отпадъка. При 43 процента от тях е могло ясно да се определи компанията-производител. 11 732 пластмасови опакови са принадлежали на Coca-Cola (или над два пъти повече от Nestlé – 4846, и над три пъти спрямо PepsiCo – 3362).

„Нашите открития доказват, че корпорациите трябва спешно да предприемат повече мерки, за да се справят с кризата с пластмасовото замърсяване, която те самите създадоха“, коментира Фон Хернандез, глобален координатор на движението Break Free From Plastic. – Те продължават да разчитат на пластмасови опаковки за еднократна употреба, а това от своя страна води до наливането на още пластмасови отпадъци в околната среда. Рециклирането няма да реши този проблем.“

Одитът е събрал пластмасови отпадъци от цял свят – от Канада до Южна Африка. Най-много са открити по крайбрежието на югоизточна Азия. По-голямата част от отпадъците тук са били изпратени от Европа и Северна Америка за рециклиране. Изследователите обаче откриват, че Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и Шри Ланка са най-големите източници на пластмасово замърсяване във водните басейни.

Източник: IFLScience