Ако разгледате една бутилка вода по-отблизо, вероятно ще забележите две неща – твърдения, че водата е извлечена от естествен подземен източник, където се е намирала необезпокоявано в продължени на стотици хиляди години, и че срокът ѝ на годност изтича през януари.

Какво всъщност се случва? Дали нещо в процеса на бутилиране не разваля водата или компаниите, които я бутилират, я извличат от изворите, няколко месеца преди да се развали?

Нито едно от двете.

Има ли водата срок на годност?

Да, компаниите, продаващи бутилирана вода, включват срок на годност върху своите продукти, но не защото самата вода ще се развали. Срокът на годност е информация, която се принтира наред с други данни, свързани с датата на бутилиране, мястото, където това се е случило и т.н. Машините, използвани за целта, са същите, които бутилират и останалите безалкохолни напитки на производителя.

В общи линии вместо да използват отделна машина единствено и само за бутилираната вода, която да не принтира срок на годност, компаниите избират да отпечатват подобна информация върху бутилката.

Разваля ли се бутилираната вода?

Дори срокът на годност да изтече, бутилираната вода няма да се развали по същия начин, по който се развалят и останалите храни и напитки. Тя не съдържа протеини и захари, които се разграждат от микробите и развалят качеството ѝ.

С течение на времето обаче водата може да промени леко вкуса си вследствие на химикалите, използвани при производството на самата бутилка.

Служби, като Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, твърдят, че няма проблем да пиете бутилирана вода с изтекъл срок на годност. Въпреки това ако самата вода има леко странен вкус, по-добре я изхвърлете. По този начин ще се подсигурите, че в тялото ви няма да попаднат каквито и да било „вечни химикали“, които специалисти свързват в някои проучвания с ракови заболявания.

Източник: IFLScience