Всеки ден огромен брой миниатюрни частици микропластмаса проникват в телата ни, като това се случва най-вече чрез храната и напитките ни.

Добрата новина е, че учените откриха просто и ефективно средство за премахването им от водата.

Екип от Медицинския университет в Гуанджоу и университета в Дзинан, Китай, провежда тестове с мека и твърда чешмяна вода (която е по-богата на минерали), като добавя нанопластмаси и микропластмаси (НМП). След това оставя течността да кипне и филтрират всички утайки.

В някои случаи до 90 % от НМП са били отстранени чрез процеса на кипене и филтриране, въпреки че ефективността е варирала в зависимост от вида на водата. Разбира се, голямото предимство е, че повечето хора могат да направят абсолютно същото и в домашни условия.

"Тази проста стратегия, при която водата се остава да заври, може да "дезактивира" НМП от чешмяната вода в домакинството и има потенциал да облекчи по безвреден начин приема на НМП чрез вода", пишат изследователите в своята статия.

По-голяма концентрация на НМП е била отстранена от проби твърда чешмяна вода, която естествено образува натрупване на варовик (или калциев карбонат) при нагряване. Това варовито вещество, което се среща често в кухненските чайници, се образува върху повърхността на пластмасата, тъй като промените в температурата извеждат калциевия карбонат от разтвора и на практика задържат пластмасовите фрагменти в малка фина кора.

Дори и в меката вода, в която се разтваря по-малко калциев карбонат, са уловени приблизително една четвърт от НМП. Всички парчета пластмаса, покрити с варовик, могат да бъдат отстранени чрез обикновен филтър, подобен на мрежата от неръждаема стомана, използвана за прецеждане на чай, казват изследователите.

Предишни проучвания измерват фрагменти от полистирол, полиетилен, полипропилен и полиетилен терефталат в питейната вода от чешмата, която консумираме ежедневно в различни количества. За да подложат стратегията на крайно изпитание, изследователите добавят още повече нанопластмасови частици, чийто брой ефективно намалява.

"Пиенето на преварена вода очевидно е жизнеспособна дългосрочна стратегия за намаляване на глобалната експозиция на НМП", пишат изследователите. "Това обаче често се счита за местна традиция и преобладава само в няколко региона."

Изследователският екип се надява, че пиенето на преварена вода може да стане по-широко разпространена практика, тъй като разпространението на пластмасата се увеличава с всеки изминал ден.

Въпреки че все още не е сигурно колко точно вреди тази пластмаса на организма ни, тя очевидно не е най-здравословната закуска. Пластмасата вече е свързана с промени в чревния микробиом и с антибиотичната резистентност на организма.

Екипът, който стои зад това последно проучване, сега иска да види повече изследвания за това как преварената вода може да задържи изкуствените материали извън телата ни - и може би да противодейства на някои от тревожните ефекти на микропластмасата, които се появяват.

"Резултатите ни ратифицираха една изключително осъществима стратегия за намаляване на експозицията на хора на НМП и създадоха основа за по-нататъшни изследвания с много по-голям брой проби", пишат изследователите.

Изследването е публикувано в Environmental Science & Technology Letters.

Източник: Science Alert