1. Понякога наричат кайсията зарзала – името идва от персийското „зард-алю“, което означава „жълта слива“. Зарзалата обаче е по-дребна и по-кисела от обикновената кайсия.

   2. Кайсията е позната още от древността. Произходът й е неизвестен – според някои теории родината й е Китай, според други – Индия, а според трети – Армения. В подкрепа на теорията за Армения е фактът, че гърците наричат кайсията „арменска ябълка“. Научното й наименование  Prunus armeniaca пък буквално означава „арменска слива“.

  3. На някои места садят кайсиеви дръвчета, за да предпазят терена от запустяване.

  4. Освен на дървета, кайсиите растат и на храсти.

   5. Най-големият производител на кайсии в света е Турция.

   6. Един дребен сорт кайсии, наречен „хунза“, расте дори на  4000 метра надморска височина в Тибет.

   7. В някои европейски градове има празник на кайсията. В България такъв празник се провежда в Тутракан, където всяка година през юни честват кайсията с изложение на различни сортове и с конкурси за най-добър кайсиев плод, най-добра кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии. Избират се и принц и принцеса на празника.

   8. Дълго време кайсиите са се смятали за афродизиак.

Кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С, витамин К и витамин Е, както и микроелементи като калий, меден манган, магнезий и фосфор. Те са богати на диетични фибри, поради което са особено полезни за гладкото функциониране на червата, а също и за здравето на сърцето.

Кайсиевите ядки имат силен и горчив вкус, поради което са известни в кулинарията като кайсиеви бадеми или горчиви бадеми. Използват се за приготовление на марципан, кайсиеви конфитюри и някои видове бисквити. Може да поръсите с тях и свежата салата, или да ги консумирате самостоятелно. Но не бива да прекалявате с количеството, тъй като освен многобройните полезни вещества кайсиевите ядки съдържат и опасния гликозид амигдалин. Добре е да знаете, че смъртоносната доза амигдалин е 1 грам и се съдържа в около 100 г ядки.

От кайсиевите ядки се приготвя кайсиево масло, широко използвано в козметиката. То подхранва, омекотява и тонизира кожата. Освен на кожата, това масло придава кадифена мекота и на косата, като предотвратява накъсването на връхчета и косопад. 

Цветелина Велчева