Кайсиите са любим плод на мнозина, а сушените кайсии – любимо лакомство. Заслужава си да им обърнем внимание: мнозина ги предпочитат пред пресния плод, защото:

1. Шепа сушени кайсии имат 5 пъти по-високо хранително съдържание, отколкото една средно голяма свежа кайсия.

2. Сушените кайсии са верен съюзник на всяка диета за отслабване.  Тъй като имат по-висока хранителна стойност, достатъчно е да се изяде една малка порция между храненията, за да се постигне чувство за ситост.

3. Сушените кайсии подпомагат храносмилането и са полезни за стомаха и червата.

4. Заради високото си съдържание на витамин А те имат положителен ефект върху кожата, лигавиците и очите.

5. Сушените кайсии съдържат повече бета-каротин от което и да било друго лакомство за бързо засищане, така че определено са номер едно сред тях!

6. Те предпазват и от свободни радикали, които увреждат кожата.

7. По време на бременност е добре жените да консумират сушени кайсии в обилни количества. Повишеното им съдържание на фолиева киселина се отразява благоприятно на клетъчното делене и се грижи за здравето на майката и плода.

8. Сушените кайсии успешно попълват запасите на организма от желязо, затова се препоръчват за състояния като желязодефицитна анемия.

9. Антибактериалното им действие помага за детоксикацията на цялото тяло.

10. Нека обобщим: сушените кайсии са вкусни, сочни и хранителни и не бива да липсват в нито един дом! Те са страхотна алтернатива на сладкишите с положителен ефект върху имунната система.

Цветелина Велчева