Умни и общителни, китовете изграждат тесни връзки помежду си. Сега е ясно, че тези връзки могат да бъдат дори по-силни от смъртта.

Повече от шест вида морски бозайници са наблюдавани прилепени към тялото на мъртъв събрат, член на стадото или роднина, отбелязва ново проучване.

Най-вероятното обяснение за отказа на животните да напуснат труповете: скръб.

„Те ги оплакват“ – казва един от авторите на изследването, Мелиса Регенте, биолог в университета на Милано-Бикока в Италия. „Китовете преживяват болка и стрес. Знаят, че се е случило нещо лошо.“

Учените са открили, че все по-голям брой видове, от жирафи до шимпанзета, се държат като покосени от скръб. Слоновете, например, се връщат отново и отново към тялото на мъртвите си спътници.

Подобни открития допринасят в дебата дали животните изпитват емоции и ако да, как подобни емоции могат да се отразят на отношението на хората към останалите живи същества.

Барбара Кинг, почетен професор по антропология към „Уилям енд Мери Колидж” в Уилямсбърг, щата Вирджиния и автор на книгата „Как животните скърбят“ описва скръбта на животните като „емоционално смущение, свързан с нарушаване на обичайното поведение.“

Бдение

За изследването Регенте и колегите ѝ събират доклади, повечето от които непубликувани, за поведението на скърб при седем вида китове, от огромния кашалот до сравнително малката дългоклюна стенела.

Всичките седем вида стоят покрай мъртвите си събратя в океаните, посочва изследването, публикувано в Journal of Mammalogy.

„Открихме, че това поведение е често срещано и разпространено навсякъде по света“.