Едно от най-големите животни на Земята има не по-малко голям апетит - гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) поглъща 2500 кг храна всеки ден. Как точно? Това невероятно видео хвърля малко повече светлина по въпроса.

Гърбатите китове, живеещи край североизточното крайбрежие на Ванкувър, Канада, знаят как да накарат храната да дойде сама при тях. Те се задържат малко под повърхността на водата и отварят уста за най-малко четири секунди. По този начин водата започва да изпълва устата им. Рибките, които се опитват да се измъкнат от гмуркащите се за храна птици, решават, че тези „езерца“ са безопасно убежище и бързо се насочват натам. Нещо повече – гърбатите китове нежно ги направляват в тази посока със своите перки.

И ето – вечерята е сервирана. Накрая гърбатият кит затваря своята паст и си хапва крил, херинга и планктони.

През 2011 г. учените потвърждават, че два гърбати кита в района използват тази стратегия. Четири години по-късно тази бройка нараства до 16, което означава, че въпросният метод вероятно представлява „културно предавана иновация за събиране на храна“, която, освен всичко останало, е и енергийно ефективна.

Морският биолог Моли Залески, която не е участвала в проучването, но е изучавала китовете и водните екосистеми в съседната югоизточна Аляска и пролива Принц Уилям вече няколко години, твърди, че не е забелязвала тази стратегия. Въпреки това е развълнувана от факта, че съществува.

„Други китове показват, че усвоят техники на хранене, които са характерни за даден район – казва Залески пред IFLScience. – Така например кашалотите се учат едни други как и кога да взимат на прицел риболовните кораби, тъй като по този начин могат да обират падащата от тях черна треска бързо и лесно.“

Изследването е публикувано в Marine Mammal Science.