Един женски гърбат кит се заплел в паяжина от риболовни мрежи и капани. Теглото на мрежите не му позволявало да изплува над водата. Стотици метри въжета били увити около тялото, перките и опашката му, друго въже било заплетено в устата му. Един рибар го забелязал източно от островите Фаралон, близо до Сан Франциско, и извикал помощ.

След няколко часа пристигнал спасителен екип и установил, че китът е в толкова тежко положение, че единственото решение е да се гмурнат и да опитат да разплетат въжетата. Изключително опасно начинание: един замах на опашката може да убие потенциалния спасител.

В продължение на часове и с помощта на извити ножове спасителите успели да срежат всички въжета. Когато китът се видял свободен, според разказите на гмурците, той направил „няколко радостни кръга“ във водата. След което се върнал при всеки от спасителите си, един по един, и ги побутнал лекичко, с очевидна благодарност. Някои от тях споделят, че това е било най-красивото преживяване, което са имали някога. Мъжът, който срязал въжето в устата ѝ, разказва, че окото ѝ го следяло през цялото време и след това преживяване не е същият човек.

Благодарността винаги е чудо – не само при животните, но и при хората. Нека даваме и получаваме колкото се може повече от нея.