Чудили ли сте се някога защо някои хора никога не казват "благодаря"? Не, не се нуждаем от постоянно изразяване на благодарност, но винаги очакваме най-малкото добро отношение в замяна на усилията си. По различни причини обаче някои хора просто не са способни да проявяват благодарност.

Със сигурност ще откриете такъв човек сред познатите си. Но най-интересното е, че това е доста често срещано явление. Днес подобно поведение е обичайно. Изглежда, че в днешния свят почти всеки има роднина, колега или съсед, който демонстрира студена и враждебна неблагодарност.

Такива ситуации могат да бъдат доста неприятни и болезнени, защото неблагодарността не е това, което очаквате в замяна на услуга. Но още по-лошо е, когато човек приема усилията ви за даденост, сякаш сте били длъжни да направите това.

Когато това се случи, вероятно се питате: "Защо помогнах на този човек?". Тук обаче е много важно да успеете да се справите с чувството на срам и дори вина навреме и да се опитате да приемете един много прост факт: става въпрос за тях, не за вас. Неблагодарността има определени психологически причини.

Хората, които не казват "благодаря"

Според психолога Пинхас Бергер от Университета в Тел Авив хората, които не казват "благодаря", пропускат възможността да изградят силни взаимоотношения. А може би по този начин те задушават и своето развитие.

Хората, които никога не казват "благодаря" (защото не искат или не знаят как да го направят), не успяват да разпознаят или омаловажават стойността на милите жестове и усилията на другите. Но това има своите последствия. В крайна сметка те получават това, което сами проектират върху света: недоверие и враждебност.

Изследванията на д-р Бергер са довели до някои интересни открития. Първото от тях е, че е възможно да се промени това поведение. Реалността е такава, че хората, които не казват "благодаря", имат значителни емоционални и социални дефицити.

Прояви на неблагодарност

Пинхас Бергер съветва да се прави разлика между хората, които могат да проявят неблагодарност в определен момент, и тези, които са неблагодарни по всяко време.

  • Ако някога сте страдали от депресия или тревожно разстройство, вече знаете, че един от симптомите, до които те водят, е намалена чувствителност и възприемчивост към това, което другите правят за тях. Вие просто не забелязвате доброто поведение, защото се чувствате зле.
  • От друга страна, ако някой се държи по този начин през цялото време, тогава неговата неблагодарност е черта на характера.

Липса на умения за междуличностна комуникация

Други два фактора, които не могат да бъдат пренебрегнати, са възпитанието и образованието. Някои хора просто не знаят как да бъдат благодарни и да изразяват признателност за малките ежедневни неща. Никой не ги е учил как да бъдат любезни и тактични.

Освен това изразяването на любезност и признателност може да е принципно неприсъщо за тях. Ето защо много хора никога не се променят.

Понякога проблемът изобщо не е в неправилното възпитание, а в уменията за социално взаимодействие. Тук трябва да имаме предвид както неумението да се общува и нежеланието да се проявява тактичност, така и липсата на взаимност в отговор на чуждата доброта.

Липса на състрадание

Много хора, които никога не казват "благодаря", просто не забелязват и не оценяват жестовете на доброта. На тях им липсва елементарно ниво на емоционална интелигентност и състрадание, за да осъзнаят, че добротата и усилията на другите хора имат за цел да улеснят живота им.

Всичко, което правите за тях, те приемат за даденост, защото това очакват от вас. И тази липса на състрадание става хронична. С течение на времето тези хора могат да станат още по-взискателни и враждебни. И ако в някакъв момент започнете да отказвате да изпълнявате техните изисквания, това ще доведе до много негативна реакция.

Как да се държим с хора, които никога не казват "благодаря“

Това е доста сложна тема и при всеки човек тя има своите нюанси. Но това, което знаем със сигурност, е, че този вид поведение води до конфликти, разочарование и чувство на дискомфорт. Ако твърде често се сблъсквате с всичко това, опитайте се да анализирате какво правите за неблагодарните хора.

Изказването на благодарност и признателност е най-лесният начин да признаете усилията на друг човек. Това е начин да се оцени не само него самия, но и действията му. Запомнете това и се опитайте да изразявате благодарност всеки ден!

Източник: cluber.com.ua