Да, познахте – Негово величество синият кит, дами и господа!

Синият кит е вид морски бозайник от семейство Ивичести китове. Той е смятан за най-едрото животно на Земята.

Може да се срещне във всички океани по света. Обикновено прекарва лятото в арктическа вода, а през зимата мигрира към южни (топли) води.

На дължина достига до 33 метра и тежи около 140 тона, което се равнява на около 30 азиатски слона или 1600 човека.

Това е и причината – съвсем логично – най-големият бозайник да ражда и най-големите бебета на планетата. Едно бебе кит тежи до 3 тона и достига до 8 метра дължина. Бременността на майката продължава 11 месеца.

Синият кит държи още един рекорд – сърцето му бие най-бавно в сравнение с всички животни. В покой бие 5 до 6 пъти в минута, докато е на повърхността, и 3 пъти по време на гмуркане. Дори когато се намира под стрес китът, сърцето му бие едва с до 20 удара в минута (за сравнение – при хората е около 120 удара в минута). Сърцето тежи между 600 и 1000 кг или колкото един малък автомобил.

Но защо да а учудващо, след като само езикът му тежи близо 4 тона!

Днес сините китове са под закрила и техният брой успява да се увеличава постепенно. Те все още са застрашени животни и има по-малко от 5000 животни, останали на планетата. Освен от лов, сините китове са застрашени също от замърсяване на океана, климатични промени и нефтени разливи.

Живеят между 80-100 години. Някои представители на семейство китове могат да живеят до 200 години.