Как да подбираме ефективно най-добрите плодове и зеленчуци
Нектарини
Яркожълти с гладки червени страни. Избягвайте тези с тъмни цветове или прекалено лъскавите. Помнете – узрелите нектарини трябва да са жълти или червеникави линии, наподобяващи кръвоносни съдове. Ако липсват, най-вероятно са използвани нитрати.
Сливи
Гладка повърхност, еднакъв цвят – без цепнатини или тъмни петна. Помнете – мъхестата обвивка по повърхността показва, че сливата е откъсната съвсем скоро.
Краставици
Яркозелени, тънки, с нелъщяща кожа. Помнете – не трябва да имат вдлъбнатини или да са набръчкани. Избледнялото стебло показва, че краставицата не е прясна.
Репички
Еднакъв цвят без тъмни или жълти петна. Помнете – трябва да са твърди, еднакво оформени и гладки. Опитайте се да купувате репички, към които все още има листа (това ще ви подскаже колко пресни са).
Домати
Ярък цвят, лъщящи, тънка кожа без пукнатини, наранявания, петна и т.н. Ако са зелени, значи не са узрели. Помнете – трябва да имат приятен и богат аромат. Ако са прекалено твърди, вероятно са пълни с нитрати.
Тикви
Повърхността трябва да е твърда, с еднакъв цвят, без наранявания или следи от загнивания. Помнете – винаги избирайте малки или средни като размер тикви. Стеблото трябва да е сухо. Тиквите със синкава кожа са най-сладки.
Фурми
Еднакъв тъмен цвят, да не са прекалено лъскави. Без следи от наранявания или дефекти. Фурмите не трябва да са прекалено сухи или сбръчкани. Помнете – фурмите трябва да са леко лепкави заради естествените захари в тях.
Ябълки
По повърхността не трябва да има следи от паразити, тъмни петна или цепнатини. Помнете – избирайте ароматните и средни като размер ябълки. Ако кожата е прекалено мазна, най-вероятно са третирани с химикали.
Чесън
Скилитките не трябва да имат зелени петна. Помнете – главите трябва да са сухи и еластични, а скилитките – големи. Ако има твърде много пластове люспи, все още не е узрял.
Гъби
Шапката трябва да е бяла и гладка, без петна и пукнатини, леко лъщяща. Свръзката между пънчето и шапката трябва да е непокътнато. Помнете – най-хубавите гъби са еластични и твърди на допир – с характерна миризма.