Не е тайна, че съвременното земеделие използва най-различни торове и химикали, за да отглежда своите плодове и зеленчуци. Крайният продукт може и да изглежда привлекателно на външен вид, но веднъж щом го вкусите, осъзнавате колко много сте грешали. Как тогава можете да разпознаете онези плодове и зеленчуци, които наистина са качествени?

Кайсия

Еднакъв цвят по целия плод, без следи от наранявания. Червеникавите или жълтите оттенъци са нормални. Помнете – повърхността на кайсията трябва да е напълно суха. Кожата не трябва да променя формата си, когато я натискате.

Авокадо

Кожата на узрялото авокадо трябва да е тъмнозелена, груба и чиста – без следи или цепнатини. Помнете – не трябва да е твърдо. Когато го натиснете лекичко, трябва да се оформя лека вдлъбнатина. Ако авокадото не е узряло, оставете го да престои на стайна температура за няколко дни.

Патладжан

Лъскав външен вид – еднакъв тъмнолилав цвят навсякъде. Не трябва да има пукнатини или светли / тъмни петна. Стъблото е зелено. Помнете – избирайте онези, които са еластични, гладки, средни като размер и относително тежки.

Диня

Райетата трябва да са ясно очертани. Стеблото (ако е налично) е жълто и сухо. Не трябва да има пукнатини или драскотини по повърхността. Помнете – избирайте средни по размер дини, които са сравнително тежки. Узрялата се напуква, когато окажете натиск върху нея.

Ананас

Трябва да има жълт оттенък. Върховете на всеки сегмент са кафяви, а листата – дебели и зелени. Помнете – ананасите трябва да са тежки и еластични и да имат сладка плодова миризма. Избягвайте онези с червеникав цвят.

Пъпеш

Груб и тежък. С нежен сладък аромат. Помнете – узрелият пъпеш издава кух звук, когато почукате по него.

Нар

Яркочервен и лъскав – с оранжев оттенък. Кожата не трябва да е твърде суха или да има пукнатини или кафяви белези. Помнете – трябва да е твърд и да не мирише.

Картофи

Гладки – без много цепнатини, дупки или следи. Не трябва да са зеленикави. Винаги избирайте твърди и средни като размер картофи.

Тиквички

Еднакъв цвят по цялото протежение. Гладка кожа, без следи от белези или пукнатини. Помнете – винаги избирайте тиквички, които са не по-дълги от 15-20 см.

Лимони

Гладка и лъскава кожа без вдлъбнатини или издутини. Цветът трябва да е еднакъв навсякъде. Помнете – плодът трябва да е мек, но не прекалено твърд. Винаги избирайте по-тежките, те са най-сочни.