Имат ли животните чувства?

25 октомври 2018 г., 21:20
2096

Повечето от нас знаят, че животните са съвсем способни да изпитват емоции, да формират привързвания към други животни или към хора и да имат свои собствени личностни идентичности. Guliver / iStock

Дефинициите за чувства при животните често се свеждат до сухото “способност да възприемат или усещат неща”. Но повечето от нас знаят, че животните са съвсем способни да изпитват емоции, да формират привързвания към други животни или към хора и да имат свои собствени личностни идентичности. Откъде тогава идва странната теза, че животните няма чувства?

Тя се приписва, макар и без твърди доказателства, на философа от 17 век Рене Декарт, но науката постепенно я отхвърли, независимо от нейния произход. Полушеговито, ако наистина съществува животно, което да е лишено от емоции, с изключение вероятно на цинизма, то това сигурно трябва да бъде козата. Но дори и при нея учените са демонстрирали емоционални реакции в различни тестови ситуации, както положителни, така и отрицателни.

Така например, учените са проучили внимателно звуците, които издават козите, когато очакват храна, когато са фрустрирани, защото очакваната храна не е дошла и когато са били изолирани от своите другари по стадо. Също така учените са изучили езика на тялото при козите, който е бил съпоставен с ритъма на сърцата им, за да се калибрират моделите на емоции, които тези забележителни животни изпитват и които изразяват чрез звуците, които издават и чрез поведението си.

Други животни, които са просто кълба от емоции са конете. Това надали изненадва особено когото и да било. Конете са изключително социални животни, които формират много близки връзки с другите от стадата си. В Канада язденето на коне се смята за един от най-опасните спортове, по-опасен от мотоциклетизма и спускането със ски, именно защото емоционалното състояние на коня е ключов аспект от сигурността на ездача. Конете определено изпитват много широк спектър от емоции, включително страх и тревожност.

В последните години са проведени множество изследвания по въпроса за огромен брой животни. Целта е подобряването на условията и средата за съществуване на фауната, дива и домашна, и елиминирането на различните предразсъдъци, които все още съществуват, за емоционалността на животните.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари