Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини, пише фитнес треньорът и консултант по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус, авокадото може да се добавя към всякакви видове ястия.

В момента консумацията на авокадо е особено популярна не само от гледна точка на кулинарните му качества, но и с оглед на здравето. Някои дори го наричат "суперхрана", което не е толкова пресилено предвид неговите здравословни свойства.

Предстои да се спрем на 8-те най-популярни:

1. Авокадото има богат витаминен и минерален профил

Това е едно от най-големите предимства на плода. В ядливата част се съдържа голямото разнообразие от хранителни вещества, което включва 20 различни витамини и минерали. В 100 грама от плода се съдържат:

  •  Витамин К: 26% от RDA*;
  •  Фолат: 20% от RDA;
  •  Витамин С: 17% от RDA;
  •  Калий: 14% от RDA;
  •  Витамин B5: 14% от RDA;
  •  Витамин В6: 13% от RDA;
  •  Витамин Е: 10% от RDA;

*RDA = Recommended Dietary Allowance (Препоръчителен дневен прием)

Освен това в авокадото се съдържат и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).

И всичко това се побира в едва 160 калории, 2 грама белтъчини и 15 грама мазнини. Въпреки че в 100 грама се съдържат 9 грама въглехидрати, 7 от тях са фибри, така че "нетно" остават само 2 грама въглехидрати, което прави плода нисковъглехидратен.

Авокадото не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на наситени мазнини.