Искате да потиснете апетита си? Яжте авокадо

13 май 2019 г., 16:03
333

Авокадото е страхотен източник на витамини С и Е. Вкусният плод е една от малкото натурални храни, които съдържат голямо количество витамини С и Е. Някои проучвания – струва си да отбележим, често подкрепяни от производителите на авокадо – сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки съдържанието на антоксиданти в тялото.

Според клинично проучване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – опасен процес, който може да доведе до инфаркт или инсулт.

Снимка: MSPhotographic / Shutterstock

Авокадото засища значително и потиска глада. Поне така смятат американски учени, които са работили с 31 доброволци с наднормено тегло, пише Medical Daily.

Всеки, който има проблем с килограмите, би могъл да използва този плод като полезна алтернатива на рафинираните въглехидрати.

„Дълго време мазнините се приемаха за основната причина за затлъстяването. През последните години обаче въглехидратите привлякоха вниманието заради ролята им в регулирането на апетита и контролиране на теглото" - каза Брит Бъртън-Фриман от центъра за изследване на храненето в Технологичния институт на Илинойс.

Авокадото помага за сваляне на инсулина и намалява колебанията на кръвната захар. Така ограничава риска от диабет и сърдечносъдови болести. Полезните мазнини и фибри в него допринасят за чувството на задоволство.

И не само...

Плодът на авокадото съдържа агенти, които се борят с рака.

Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, заради високата си концентрация на определени видове каротеноиди.

Каротеноидите са антиоксиданти, които учените успешно са използвали в борбата срещу рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който редовно се храни с авокадо, би пожънал подобен успех, но способността на тялото да абсорбира каротеноидите зависи отчасти от присъствието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.

Едно скорошно проучване сочи, че дресингите, които съдържат малко или никакви мазнини, могат значително да намалят абсорбцията на каротеноидите в сравнение с пълномаслените дресинги. И все пак, ако предпочитате да не приемате мазнини, просто добавете авокадо. Според проучване на California Avocado Commission, включвайки вкусния плод в салатата си, ще увеличите количеството каротеноиди между 2 и 5 пъти. Тези резултати обаче не са потвърдени.

Ключови думи:
Коментари