Авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Сега се оказва, че то може да подобри способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора. Поне това твърдят учени от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн.

Експерите достигат до тези свои заключения след 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми. Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо.

Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи.

Възможно е и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

Източник: Medical Xpress