Често говорим за диети и изгаряне на мазнини, но всъщност не сме съвсем наясно за това как протича процесът на отслабване, пише IFL Science.

Някои хора си мислят, че мазнината се трансформира в енергия, което е нарушение на закона за запазване на масата, докато други считат, че мазнината става на мускули или просто се изхвърля.

Според учените обаче, когато слабеете, буквално издишате мазнините.

Това твърдение идва от учените Андрю Браун и Рубен Меерман, които го базират на съществуващите познания по биохимия.

"Доста хора са в пълно неведение за това как протича метаболизма при загубата на тегло. Правилният отговор е, че по-голямата част от масата бива издишана под формата на въглероден диоксид", обясняват учените.

Излишните въглехидрати и протеини се превръщат в химически съставки, наречен триглицериди и те се съхраняват в мастните клетки. За да изгубите излишните килограми се опитвате да включите тези триглицериди в метаболичния процес, което означава, че се отключва въглерода, който се съхранява в мастните клетки.

Свалянето на 10 килограма мазнина изисква вдишването на 29 килограма кислород, произвеждането на 28 килограма въглероден диоксид и на 11 килограма вода. Това е метаболичната съдба на мазнините, напускащи човешкото тяло. Докато по-голямата част от тях напуска по въздуха, останалата вода се изкарва от организма при потене, плач, уриниране и с други телесни течности.