Кой не обича ягоди? И макар сезонът им да е отминал, все още се намират места, на които можете да похапнете с удоволствие. Знаехте ли обаче, че…

1. Ягодите са единственият плод, чиито семки са отвън. Обикновено ягодата има около 200 семки. Нищо чудно, че на всяка хапка ни се забутват част от тях между зъбите. Любопитно е също да знаете, че според ботаниците всяка семчица е всъщност отделен плод.

2. Ягодата е род растение от семейство Розови. Ароматът им говори ясно за това. Ако си насадите цял храст с ягоди, само минете покрай него и ще ви залее приятното ухание. Да, ягодите миришат също толкова апетитно.

3. Ягодите растат целогодишно. Това означава, че ако си посадите един храст сега, ще даде плодове другата година, както и по-другата, и по-другата… Може да не стане веднага, но започне ли веднъж да ражда плодове, ще остане плодоносна за поне пет години напред.

4. Всеки американец изяжда близо 2 килограма ягоди на година. Ако броим и замразените ягоди, стават почти 3 килограма. Според едно проучване ягодата е сред най-любимите плодове в САЩ и в Европа.