Пролетта е сезонът на ягодите и вероятно много бъдещи майки се чудят дали могат да ги консумират спокойно през деветте месеца.

Свежи и вкусни, тези плодове са особено подходящи за здравословна сутрешна или следобедна закуска. И все пак – крият ли някакви рискове за бременната и плода?

Ето какво казват експертите по този въпрос.

Риск от алергична реакция

Този плод е особено богат на хистамин - вещество, свързано с алергични реакции при предразположени субекти. И така, препоръчително ли е да ядете ягоди, когато очаквате бебе?

„Бременността не е състояние, което може да засили реакцията на организма към хистамина“, обяснява Стефания Пилони, хирург, специализиран в гинекологията и акушерството.

„Ако бъдещата майка вече е била алергична към ягоди, тя очевидно ще продължи да не ги консумира, но тези, които никога не са имали алергични реакции, могат да ги ядат безопасно“, казва тя.

Що се отнася до бъдещите майки, които доказано имат лека алергия към този плод, в случай на неволно поглъщане, не е необходимо да търпите дискомфорта от кожния обрив. Посъветвайте се с гинеколога си какъв антихистамин бихте могли да приемете в подобна ситуация, тъй като деветте месеца са достатъчно дълъг период и е напълно възможно да ви се случи нещо подобно. Затова – бъдете подготвени.

Как да ги консумирате

Ако нямате проблеми с ягодите и искате да се насладите на пълноценна закуска с тях, важно е да спазите някои условия. На първо място – да ги измиете много старателно, тъй като по време на бременност рискът от токсоплазмоза е голям и е от съществено значение за здравето на бременната и плода.

„Ягодата е плод, който расте в контакт със земята и за разлика от други плодове и зеленчуци, тя не може да се бели“, подчертава д-р Пилони.

„Следователно преди консумация е необходимо много щателно почистване. Ето как става това. Отстранете дръжките и измийте ягодите под течаща вода, след това ги накиснете в съд с вода и малко сода бикарбонат. След около 30 минути, отново ги измийте под течаща вода. Едва след това може спокойно да ги консумирате“, описва специалистът.

За да се избегне рискът от заразяване с токсоплазмоза, трябва да се внимава и с ягодите, използвани като декорация – на торти и безалкохолни коктейли, сервирани на обществени места. По-добре да бъдат отстранени.

Как стои въпросът с огромните ягоди

Тези ягоди привличат погледа с едрите си размери. Но дали са наистина полезни за бременната?

„Що се отнася до безопасността, няма разлики. Те не са генетично модифицирани, а вид сорт. И са много популярни, тъй като носят повече печалби на производителите. Но в сравнение с по-дребните ягоди, тези са по-малко ароматни, тъй като съдържат повече вода и по-малко захар. По-важното - това са изкуствено отглеждани ягоди, растат в оранжерии, поради което са по-бедни на витамин D. Тъй като витамин D е много важен за психофизичното благосъстояние на бъдещата майка (той не само предпазва костите, но също така има благоприятен ефект върху настроението), препоръчително е да се предпочитат по-дребните сортове ягоди“, съветва д-р Пилони.

Новите родители