Естествена съставка, която се намира в ягодите, може да намали ефекта от остаряването на мозъка, установи ново изследване. Антиоксидантът физетин, след като е бил даден на лабораторни мишки, е успял да намали запада на менталната функция, който е предизвикан от напредването на възрастта, както и нивата на възпаление в техните тела. Физетинът се намира също така и в други растения като ябълки, лук и краставици.

Водещата авторка на изследването, д-р Памела Махер, която е ръководител на екипа, пояснява: “Различни компании включваха физетинът в множество здравословни продукти, но всъщност нямаше достатъчно научни данни за реалния му ефект върху здравето на хората. След като анализирахме резултатите от нашето изследване ние смятаме, че физетинът може да бъде много полезен в случаи на редица невродегенеративни болести и не само на Алцхаймер. Ние смятаме, че е необходимо да се започнат много по-сериозни изследвания в тази посока”.

При предишни изследвания в същата лаборатория екипите установиха, че физетинът може да изиграе положителна роля за намаляването на свързаното с възрастта намаляване на паметта.