Заради великолепния си вкус портокалът е един от най-любимите плодове. Той може да се използва в многобройни готварски рецепти, да се изстисква на сок, да служи за приготовлението на сосове, сладка и конфитюри. Освен това притежава отлични терапевтични свойства. Тук може да прочетете няколко любопитни факта за историята и добива на портокали.

1. Първите портокали вероятно са били открити в Югоизточна Азия около 4000 година пр. н.е.

2. Арабите пренасят горчивия портокал в Испания през Х век, а сладкият портокал е култивиран едва през ХV век.

3. През ХV и ХVІ век испанските, португалските и холандските мореплаватели задължително носели портокали на морските си пътешествия, за да се предпазят от скорбут. Известно е, че тази болест се развива при недостиг на витамин C, а сочният портокал го съдържа в изобилие. Така тези вкусни плодове достигат до Новия свят. При своето второ плаване през 1493 година Колумб пренесъл в Америка семена на портокал.

4. Вкусът на портокала е на трето място в списъка на най-харесваните вкусове в света, веднага след тези на шоколада и ванилията.

5. В редица езици портокалът е известен като „китайска ябълка“ - например на немски „Apfelsine“ и оттам и на руски „апельсин“.

6. В света всяка година се добиват приблизително 70 милиона тона портокали. Испания е на шесто място с производство почти 3 милиона тона годишно. Топ производител на портокали е Бразилия, следвана от САЩ и Мексико.

7. Около 85 на сто от всички портокали в света се използват за производството на сок. В световен мащаб портокалът е най-консумираният плод, ако се смятат и плодовете за сока. От всеки два литра изпит сок в света един литър е портокалов сок.

8. Съществуват повече от 600 сорта портокали, най-популярните от които са Валенсия, Навел и Джафа от категорията сладки портокали. Има и червени портокали, представляващи хибридни видове, които са по-малки по размер, по-ароматни и с червеникави нюанси. Горчивите портокали най-често се използват за направата на конфитюр, мармалад и ликьор.

9. В Испания има над 35 000 000 портокалови дръвчета.

10. Както цветът, така и плодовете на портокала символизират жизненост, сила и устойчивост. Тези малки оранжеви слънца са смятани за плодовете на боговете.

Цветелина Велчева по материали от Citrusricus.com