В естествената си зряла форма в топлите страни, в които се отглеждат, портокалите са зелени. Този цвят им придава външният слой, съдържащ много хлорофил. На по-хладни места хлорофилът в кората се разпада, също както е при листата на дърветата, и така лъсва на показ оранжевият цвят на месестата част.

Всъщност зелените портокали са узрели, а обагрените в оранжево вече се смятат за презрели. Но хората са свикнали да свързват зеления цвят на плодовете с недозрялост, затова много портокали изкуствено се „боядисват“ в оранжево.  В името на индустрията. За целта се третират с етилен, страничен продукт от нефтената промишленост - газ, чиято основна област на приложение е пластмасата. Етиленът обезцветява естествения зелен цвят на портокала и той се появява в познатия ни вид. Друг начин портокалите да добият привлекателния си оранжев цвят, е като се замразят.

Портокалът е винаги добър избор. Още повече, че ежедневната им консумация според учените намалява значително риска от развитие на деменция, подобряват нивата на кръвното налягане, дават настроение и подпомагат когнитивната функция.