Горчивата кора на портокала предпазва плода и би могла да предпази и нашите вътрешности, стига да престанем да я изхвърляме.

Оказва се, че кората на портокалите съдържа биоактивно съединение, наречено ферулоилпутресцин (ФП), което може да бъде полезно за здравето на сърцето, когато се консумира.

Откриването на това вещество в портокаловите корички развълнува учените от Университета на Флорида и Министерството на земеделието на САЩ.

При експерименти, при които мишки са хранени с хранителен екстракт от портокалови кори, богат на ФП, в продължение на шест седмици, изследователите забелязват намаляване на кръвните биомаркери, свързани с възпаления и сърдечносъдови заболявания. Дори когато през това време са консумирали диета с високо съдържание на мазнини, животните, хранени с дневна доза ФП, са натрупали по-малко мазнини от контролната група.

ФПе метаболит, който първоначално е открит в листата и сока на грейпфрута. Въпреки че се среща и в някои портокали, изглежда, че не присъства в лайма, лимона, мандарината.

Съединението се радва на голям интерес през последните години заради своя антиоксидантен и противовъзпалителен потенциал, но все още има много неща, които експертите не знаят за него.

„Това е новаторско откритие, което подчертава неподозирания досега здравен потенциал на ферулоилпутресцина за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания“, казва ученият в областта на храните Ю Уанг от Университета във Флорида.

Портокалите са едни от най-популярните плодове в света, консумирани предимно заради сока, като горчивата кора обикновено се изхвърля. Всяка година 32 милиона тона портокалови кори се изхвърлят, въпреки че те са напълно годни за консумация и биха могли да бъдат полезни за нас. Когато пилетата е хранят с остатъци от портокали, това, изглежда, оказва благотворно влияние върху здравето им.

Във Флорида около половината от портокаловите кори се дават на добитъка. Но може би има причина да запазим някои от тях за себе си.

В сравнение със сочната част кората на портокала съдържа впечатляваща концентрация на витамини, антиоксиданти и лимонен - химикал, който може да има противовъзпалителни и противоракови свойства. Изясняването на това кои биоактивни съединения са най-важни за човешкото здраве и защо, ще бъде от ключово значение, ако учените искат да направят възможно най-здравословния екстракт.

ФП не бива да се пренебрегва. Когато този метаболит се консумира, той изглежда пречи на някои специфични бактерии в червата да изхвърлят страничен продукт, наречен триметиламин (ТМА), докато разграждат храната.

ТМА се произвежда от чревни бактерии, които често участват в храносмилането на месо или в диети с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на протеини. Когато това съединение попадне в кръвния поток през червата, то отива в черния дроб и се метаболизира в триметиламин N-оксид (ТМАО).

TMAO е свързан с повишен риск от натрупване на артериални плаки, сърдечни заболявания, инсулт, затлъстяване и диабет тип 2.

ФП в портокаловите кори може потенциално да противодейства на този риск.

При експерименти във Флорида, когато мишки са хранени с екстракт от портокалови кори, съдържащ ФП, нивата на ТМА и ТМАО са намалени, въпреки че бактериите, които обикновено произвеждат тези метаболити, продължават да се хранят.

Не е ясно дали същите ползи се отнасят и за хората, но Министерството на земеделието на САЩ би искало да разбере това.

Работата на Уанг и нейните колеги е станала възможна благодарение на безвъзмездна помощ от 500 000 щатски долара, отпусната от правителствения департамент, за да се проучи дали екстрактът от портокалови корички може да подобри здравето на нашите черва и сърца.

Корите на портокалите не са най-лесната храна за консумиране, но ако учените успеят да създадат годен за ядене продукт от кората, тя може да се превърне в популярна, укрепваща здравето кухненска необходимост.

Няколко компании вече бързат да направят точно това. Наскоро изследователи установиха, че само с малко работа кората на банана може да се превърне във вкусна и питателна закуска, пълна с антиоксиданти и витамини. Същото важи и за кората на мангото.

Изследването е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Източник: Science Alert