Въртеливите облаци от прах и газ, намиращи се на около 530 светлинни години, не са просто едно бурно и красиво космическо чудо. Това е поредният елемент от мистерията за начина, по който планетите „израстват“ от миниатюрни зрънца до величествени гиганти.

Астрономи успяха да направят нови инфрачервени снимки на протопланетарния диск около младата звезда AB Aurigae. Те показват спираловидни смущения, които (според учените) са част от процеса на "раждане" на планета 

Голямата млада планета се образува около звездата AB Aurigae (АБ Колар), чиято маса е около 2,4 пъти колкото Слънцето. Тя е в галактиката Млечния път на 520 светлинни години от Земята. Планетата е 30 пъти по-отдалечена от звездата си, отколкото е Земята от Слънцето. Възможно е тя да не е скалиста, а да е газова и да е по-голяма от Юпитер.

Източник: ESO/Boccaletti et al.

Астрономите са работили с Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория в Чили. Те са наблюдавали спирална структура във въртящ се диск около звездата AB Aurigae, генериран от наличието на планета. Регистрирали са промени в модела на спиралната структура, където се оформяла планетата.

"За да се оформи окончателно планета, са необходими няколко милиона години. Така че раждането не е добре дефинирано във времето" - обясни ръководителят на изследването Антони Бокалети.

Източник: Science Alert