Астрономи откриха гигантска екзопланета, която е по-голяма от Юпитер, но същевременно е с изключително ниска маса – състав, който й спечелва прякора „пухкавият“ свят. Нейната плътност е доста сходна с тази на стиропора, пише Science Alert.

Екипът, който открива KELT-11b (в орбитата на звезда на около 320 светлинни години от Земята), заявява, че тази „невероятно издута“ планета е третата с подобна ниска плътност. Нещо повече – тя би могла да ни разкрие повече за произхода на тези странни космически тела.

„Тя е изключително издута. Ето защо е едва една пета от масата на Юпитер, но същевременно е 40 процента по-голяма. Това прави нейната плътност сходна с тази на стиропора. Освен това има изключително голяма атмосфера“, коментира астронома Джошуа Пепър от университета Лихай в Пенсилвания.

Необикновената плътност обаче далеч не е единственото интересно нещо в случая. Звездата, около която KELT-11b орбитира, има изключително висока яркост. KELT-11 е напът да се превърне в червен гигант. Т.е.  нейното ядро вече е започнало процеса на термоядрен синтез на хелий от водород.

Учените предполагат, че в рамките на следващите 100 милиона години KELT-11b ще бъде погълната от своята звезда. Това ще се случи за по-малко от пет дни, тъй като планетата се намира изключително близо до червения гигант.

Преди това да се случи обаче, учените ще имат възможност да изучат KELT-11b и да научат повече както за нейния произход, така и за необичайно ярката й звезда.

Откритията са публикувани в The Astronomical Journal.