Европейската южна обсерватория публикува няколко невероятни снимки, направени от направени от Големия телескоп (VLT), които показват орбитата на планета около далечна звезда.

На тях ясно се вижда екзопланетата Бета Пикторис Б, която обикаля своята звезда – на около 63 светлинни години от Земята. Планетата орбитира на около 1,3 млрд. км разстояние – т.е. малко по-близо, отколкото Сатурн около нашето собствено Слънце.

Бета Пикторис Б е около 1,5 пъти по-голяма от Юпитер и 13 пъти по-масивна. За да направи една обиколка около своята звезда, са й нужни 20 години. В момента това е единствената известна на човечеството планета в системата Бета Пикторис.

Въпреки огромната дистанция на орбитата си, това все още е най-близката планета, която е била фотографирана в орбитата на друга звезда. 

Виж още: Пътеводител на междупланетния стопаджия

Снимките са направени от инструмента SPHERE на Големия телескоп. Прякото заснемане на планети е изключително труден процес – не само заради огромната дистанция, но и заради яркостта на светлината. Да, това не са първите подобни снимки. Те обаче показват орбитата на планетата със завидна яснота.

„Тези снимки са впечатляващо постижение. Те предвещават нова епоха в една от най-предизвикателните и вълнуващи области в астрономията – откриването и характеризирането на езкопланетите“, казват от Европейската южна обсерватория.

SPHERE не е без недостатъци. Планетата изчезва от погледа ни в момента, в който се доближава до своята звезда (през ноември 2016 г.). През септември тази година обаче тя отново се появи пред очите ни, което позволи на астрономите да продължат да следят движението й около звездата.

Тези снимки показват и напредъка, който е постигнат в областта на проучванията на екзопланетите. Първите планети извън Слънчевата система са открити едва през 1992 г. Астрономите се натъкват на по-голямата част от тях благодарение на транзитния метод (т.е. наблюдават как планетата затъмнява звездата си от нашата гледна точка) или на този на радиалното ускорение (т.е. забелязват леките трептения в звездата вследствие на орбитата на планетата).

Прякото заснемане на планета е нещо наистина невероятно. В момента учените се опитват да направят подобни фотографии и на други светове, включително на най-близката екзопланета, известна на човечеството – Проксима Б.

Източник: iflscience

Gallery
Цялата поредица от снимки

Източник: ESO/Lagrange/SPHERE consortium