2022 г. бе изпълнена с небесни зрелища – през юни станахме свидетели на рядка подредба на пет планети, а през май – на пълно лунно затъмнение.

Всичко хубаво обаче си има край. На 8 ноември ни очаква последното пълно лунно затъмнение за следващите 3 години.

Въпреки че ще трае час и 25 минути, то, уви, няма да бъде видимо от България.

За щастие обаче ще можем да го наблюдаваме на живо в интернет.

Защо Луната е червена?

Кървавата Луна звучи като нещо, излязло от готически хорър филм. Всъщност обаче е съвсем реална, но единствената ѝ връзка с кръвта е нейният цвят.

Кървавата Луна настъпва единствено по време на пълно лунно затъмнение и е вследствие от същото нещо, което ни поддържа живи – земната атмосфера.

Луната се оцветява в червено по същите причини, поради които и залезите и изгревите. Слънчевата се филтрира през земната атмосфера и се разпръсква. Синята се разпръсква по-малко от червената. Ето защо небето изглежда синьо през деня, но когато Слънцето доближи хоризонта, то придобива алени оттенъци.

Всичко това оказва един странен ефект. Въпреки че атмосферата на Земята е миниатюрна в сравнение със самата планета, земната сянка се облива от част от тази разпръсната светлина и започва да изглежда червена. По време на пълно лунно затъмнение Луната прекосява земната сянка и веднъж щом бъде засенчена изцяло от нашата планета, започва да изглежда кървавочервена.

Спектакълът наистина е фантастичен – човек наблюдава как Луната става все по-тъмна и по-тъмна и във финалния момент се облива в кървавочервен цвят. За разлика от слънчевите затъмнения, които траят само няколко минути и се наблюдават единствено от малки региони на планетата, лунните са видими от всеки в конкретната нощ и могат да продължат до два часа.

Следващото пълно лунно затъмнение

След тазседмичното, следващото пълно лунно затъмнение се очаква чак на 13-14 март 2025 г. (датата варира в зависимост от местоположението ви).

Живото предаване, което можете да наблюдавате чрез линка по-долу, стартира на 8 ноември в 11:30 ч.