Тази седмицата ще можем да се насладим на пълно лунно затъмнение – първото от почти 2,5 години. Пълната Луна, пресичаща сянката на Земята, ще придобие ален оттенък на 26 май, сряда. Т.нар. Кървава Луна ще бъде видима основно от Тихия океан, но хората, живеещи из по-голямата част на Северна и Южна Америка, както и в Индия, също ще могат да се насладят на спектакъла.

Защо кървава?

Когато Луната е покрита изцяло от сянката на Земята, тя потъмнява, но не придобива напълно черен цвят. Вместо това става червена. Ето защо пълните лунни затъмнения понякога се наричат червени или кървави Луни.

Слънчевата светлина съдържа всички цветове на видимата светлина. Частиците газ, които съставляват земната атмосфера, са по-склонни да разпръскват сините дължини на вълните, докато червените преминават. Това явление е известно като Разсейване на Рейли и именно заради него небето е синьо, а изгревите и залезите - доста често червени.

Освен всичко останало, това ще бъде и Супер Луна.

Т.е. земният спътник ще изглежда около 7 процента по-голям от обикновено, тъй като се намира в перигей – т.е. най-близката точка от орбитата си около планетата. Майското пълнолуние е известно още и като Цветна Луна.

Хората, живеещи в Австралия, Нова Зеландия, островите в Тихия океан и Хавай, ще могат да се насладят на цялото събитие, като пикът ще настъпи непосредствено след изгрева на Луната. Същевременно жителите на западната част на САЩ, Канада, Мексико, част от Китай, Япония, Северна и Южна Корея, Югоизточна Азия, по-голямата част от Централна Америка, Еквадор, западната част на Перу, южната на Чили и Аржентина също ще могат да гледат пълното лунно затъмнение, като пикът в тези райони ще настъпи малко преди залеза на земния спътник.

Карта на видимостта на пълното лунно затмнение. Източник: NASA

От България явлението, което ще продължи няколко часа, няма да може да се наблюдава. За щастие обаче можете да му се насладите онлайн от приложеното по-долу видео.

Предаването на живо стартира в 12:00 ч българско време. Приятно гледане!