Кървавата Луна звучи като нещо, излязло от готически хорър филм. Всъщност обаче е съвсем реална, но единствената ѝ връзка с кръвта е нейният цвят.

Кървавата Луна настъпва единствено по време на пълно лунно затъмнение и е вследствие от същото нещо, което ни поддържа живи – земната атмосфера.

2022 г. ще мине под знака на четири затъмнения. Първото (частично слънчево) вече отмина. Сега обаче (в нощта между 15 и 16 май) предстои първото пълно лунно затъмнение за годината. И така, какво всъщност представлява кървавата Луна?

Защо Луната е червена?

Луната се оцветява в червено по същите причини, поради които и залезите и изгревите. Слънчевата се филтрира през земната атмосфера и се разпръсква. Синята се разпръсква по-малко от червената. Ето защо небето изглежда синьо през деня, но когато Слънцето доближи хоризонта, то придобива алени оттенъци.

Всичко това оказва един странен ефект. Въпреки че атмосферата на Земята е миниатюрна в сравнение със самата планета, земната сянка се облива от част от тази разпръсната светлина и започва да изглежда червена. По време на пълно лунно затъмнение Луната прекосява земната сянка и веднъж щом бъде засенчена изцяло от нашата планета, започва да изглежда кървавочервена.

Спектакълът наистина е фантастичен – човек наблюдава как Луната става все по-тъмна и по-тъмна и във финалния момент се облива в кървавочервен цвят. За разлика от слънчевите затъмнения, които траят само няколко минути и се наблюдават единствено от малки региони на планетата, лунните са видими от всеки в конкретната нощ и могат да продължат до два часа.

Защо Луната не се оцветява в червено всеки месец?

Кървавите луни са сравнително рядко явление. Затъмненията следват дълги цикли и зависят от позицията на Слънцето, Земята и Луната. Като имаме предвид факта, че лунната орбита е наклонена спрямо тази на Земята около Слънцето, затъмненията могат да настъпят само тогава, когато трите тела са съвършено подредени. Всяка календарна година има от 4 до 7 затъмнения (и слънчеви, и лунни). Пълните лунни затъмнения се случват обикновено два пъти в годината в продължение на няколко години, след което има известно затишие, докато слънчевите са 2-5 на година (като пълното слънчево затъмнение се наблюдава веднъж на около 18 месеца).

Ако земната сянка е червена, не трябва ли да наблюдаваме кървава Луна и по време на нейните различни фази? Всъщност в тези моменти сянката върху земния спътник не се хвърля от нашата планета. Тъмните региони при различните фази на Луната са затъмнени от нейната собствена сянка (в някои региони от спътника настъпва ден, а в други – нощ).

Защо Луната не е червена по време на частично лунно затъмнение?

Когато отразява слънчевата светлина, Луната сияе изключително ярко и това тушира фино оцветената земна сянка. Ето защо нашият спътник е „кървав“ единствено по време на пълно лунно затъмнение.

Моментът, в който Луната се оцветява в червено, се прогнозира трудно, тъй като зависи както от атмосферата, така и от нейната мъглявина в даден момент.

Кога е следващата кървава Луна?

През идния уикенд – в нощта на 15 срещу 16 май. От Западна Европа и от Централна и Западна Африка пълно лунно затъмнение ще се наблюдава рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началото на явлението, но то ще се предава онлайн и ТУК.

Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде на 8 ноември 2022 г. След това ще трябва да почакаме чак до 14 март 2025 г.

Източник: IFLScience