На 16 април ще наблюдаваме първото пълнолуние за пролетта. То има дълбоко религиозно значение за множество култури по целия свят и често се нарича „розово“. Единственият начин обаче земният спътник да изглежда по този начин, е ако погледнете света през розовите си очила.

Името води началото си от САЩ. През 30-те години на миналия век Фермерския алманах на Мейн публикува местните имена на всяко едно пълнолуние. Априлската Луна е „розова“, тъй като по тва време цъфти розовият флокс. Племената в Северна Америка обаче не са една-единствена култура. Априлското пълнолуние е известно и като Луната на поникващата трева, Яйчена луна и дори Рибена луна.

В юдаизма е известна като Песах – т.е. е кръстена на празника, който отбелязва историята на изходa и освобождаването на древните евреи от робство в Египет. В християнството пък това е т.нар. Пасхална луна – т.е. първото пълнолуние преди Великден. Що се отнася до индуизма, априлското пълнолуние е наречено Хануман Джаянти в чест на раждането на лорд Хануман, а в Шри Ланка пълнолунието отбелязва Бак Поя – т.е. моментът, в който Буда посещава Нагадипа.

Не се обезкуражавайте обаче. Ако искате Луна, която променя цвета си, просто ще трябва да почакате до месец май.

В нощта между 15 и 16 май ще има пълно лунно затъмнение, известно като „кървава Луна“. Земният спътник ще бъде засенчен от нашата планета. Тя ще изглежда червена, тъй като слънчевата светлина ще се филтрира от земната атмосфера. От Западна Европа и от Централна и Западна Африка пълно лунно затъмнение ще се наблюдава рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началото на явлението.

Ето откъде ще може да се наблюдава пълното лунно затъмнение на 16 май. Източник: Public Domain via Wikimedia Common

Източник: IFLScience