Астрономи, анализирали данни от телескопа "Джеймс Уеб", идентифицираха въглероден диоксид в специфичен район върху ледената повърхност на Европа, спътника на Юпитер, съобщиха АФП и пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Въглеродният двуокис е от океан под повърхността на Европа, а не е привнесен на този спътник от метеорити или други външни обекти. Откритието подхранва надеждите, че тази скрита вода съдържа живот.

Учените са убедени, че огромен океан от солена вода лежи на няколко десетки километра под ледената повърхност на Европа, което превръща спътника на Юпитер в идеален кандидат за извънземен живот в Слънчевата система, предава БТА. Въглеродният двуокис, който заедно с водата е фундаментален компонент на живота, вече е засичан на Европа, но учените не можеха да установят произхода му.

За тази цел два американски изследователски екипа използваха данни от телескопа "Джеймс Уеб" и публикуваха резултатите от анализа си в сп. "Нейчър". Най-големите количества въглероден двуокис са открити в район с широчина 1800 километра, известен като регион Тара.
Първото изследване използва информация от "Джеймс Уеб", за да определи дали въглеродният диоксид може да идва от външен за Европа източник, например метеорит. Заключението е, че въглеродът идва от вътрешен източник, вероятно вътреен океан на Европа, обясни за АФП Саманта Тръмбо, планетарен изкледовател в университета Корнел и водещ автор на изследването.

Второто изследване също заключава, че въглеродът е от Европа - една от трите ледени луни на планетата Юпитер.