Според данни, събрани от китайската сонда "Чанъе-4", която е на Луната от януари миналата година, нивото на Луната е два до три пъти по-висока от тази на Международната космическа станция (МКС). Това от своя страна би могло да представлява сериозна заплаха за бъдещите мисии до естествения спътник на Земята.

Благодарение на мисиите "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век стана ясно, че е безопасно хората да прекарват няколко дни на лунната повърхност. Факт е обаче, че Американската космическа агенция не е провеждала дневни измервания на радиацията там, които да позволят на учените да изчислят колко дълго астронавтите могат да пребивават на Луната.

Един астронавт на Луната ще бъде облъчен от 200 до 1000 пъти повече радиация от тази на нашата планета или 5-10 пъти повече отколкото пътниците на презокеански полет от Ню Йорк до Франкфурт. Това от своя страна означава, че без специални защитни мерки хората ще могат да останат на лунната повърхност за не повече от 2 месеца.

Радиацията на лунната повърхност е 1369 микросиверта дневно, което е 2,6 пъти повече от радиацията, която астронавтите на борда на Международната космическа станция изпитват всеки ден. МКС е частична защитена от магнитното поле на Земята. Земната атмосфера осигурява допълнителна защита за хората на планетата, но облъчването се повишава, когато сме на висока надморска височина.

Откъде идва тази радиация? Източниците са няколко  - галактически космически лъчи, слънчевите изригвания и неутронно и гама лъчене от взаимодействието на космическата радиация с лунната повърхност.