Не оценявате достатъчно Земята? Замислете се за всички ужасяващи екзопланети, съществуващи извън Слънчевата система. Да вземем за пример K2-141b – огнена планета, изпълнена с лава, върху която валят скали.

Екип от изследователи, ръководени от докторанта Тю Джанг Нгуен от Йоркския университет, провеждат компютърни симулации, за да предскажат условията и времето на тази екстремна планета с размерите на земята. K2-141b има лошият късмет да се намира близо до своята звезда. Освен това е ориентирана така, че 2/3 от нея е изложена на постоянна светлина, докато останалата част – тъне в мразовит мрак.

На планетата има океан от магма, достигащ до 100 км дълбочина, а на повърхността ѝ бушуват свръхзвукови ветрове със скорост около 5000 км/ч.

„Всички скалисти планети, включително Земята, започват като разтопени светове, но впоследствие бързо се охлаждат и втърдяват. Лава планетите ни предоставят рядък поглед към този етап от планетарната еволюция“, казва планетарният учен Николас Коуън от университета „Макгил“.

Според компютърните симулации на K2-141b валят скали. „Минералните пари, образувани от изпарена скала, се измиват върху студената нощна страна от свръхзвукови ветрове, а камъните „валят“ обратно в океана от магма. Получените течения се връщат обратно към горещата дневна страна на екзопланетата, където скалата отново се изпарява.

И все пак цикълът на K2-141b не е толкова стабилен, колкото този на Земята, казват учените. Те прогнозират, че минералният състав ще се промени с течение на времето - и в крайна сметка повърхността и атмосферата на K2-141b ще се променят.

Изследването е публикувано в Royal Astronomical Society.