Водата е ключова за образуването на живот молекула, но нейната значимост в астрономията се простира отвъд потенциалното откриване на извънземни или годна за обитаване планета. Тя е и ключ към процесите на формиране на дадена планета. Ето защо измерването на количеството ѝ в Слънчевата система ни помага да проверим кои теории за образуването на планетите са най-достоверни.

Учените винаги са се интересували от количеството вода в атмосферата на Юпитер, тъй като това е планетата, която се е образувала най-напред в Слънчевата система.

Днес, благодарение на данни, събрани от мисията „Галилео“ през 90-те и „Джуно“ на NASA, можем да определим, че водните молекули съставляват 0.25 процента от атмосферата на Юпитер.

Наблюденията, направени от „Джуно“, рисуват нова картина на вътрешните процеси в атмосферата на тази планета. По време на своето 57-минутно спускане в сърцевината на Юпитер, „Галилео“ успява да събере някои наистина интересни данни. Първо, открива, че количеството вода е 10 пъти по-малко от прогнозираното. Второ, колкото по-надълбоко е слизал „Галилео“, толкова повече вода е имало като цяло. Астрономите са очаквали водата да е равномерно разпределена в атмосферата на Юпитер, но „Галилео“ показва, че нещата не стоят по този начин.

Изглежда, че „Галилео“ е по-попаднал на наистина топло и сухо място, но като цяло атмосферата на планетата се променя постоянно и въобще не е хомогенна. Това показват и наблюденията, направени от „Джуно“.

„Точно когато си мислим, че сме научили всичко по темата и Юпитер ни припомня, че нещата въобще не стоят по този начин – коментира д-р Скот Болтън от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио. – Изненадващото откритие на „Джуно“, че водата не се среща равномерно из атмосферата на планетата (дори под най-горните облаци) е нещо, което все още ни озадачава. Никой не би предположил, че количеството вода е толкова променливо из целия Юпитер.“

„Открихме, че водата по екватора е много повече, отколкото „Галилео“ е успял да я измери – добавя д-р Ченг Ли от Калифорнийския университет. – Тъй като екваториалният регион е толкова уникален, ние трябва да сравним тези резултати с количеството вода в другите области на планетата.“

„Джуно“ ще продължи да орбитира около Юпитер до юли 2021 г., когато ще бъде разбит в атмосферата на планетата.

Източник: Nature Astronomy