За първи път от десетилетия бе поставено началото на мисия до Луната – Китай успешно изстреля сондата „Чан‘ъ-5“, чиято цел е да достигне до единствения ни естествен спътник и да загребе около 2 кг проби от пръст и скали, които учените на Земята да изследват.

Ракетата бе изстреляна около 4:30 ч. местно време от космодрум в провинция Хайнан. Когато стигне до орбитата на Луната, сондата ще започне подготовка за кацане с чифт колелца, а ако всичко мине по план, Китай ще стане третата страна в света, която е взела проби от спътника след САЩ и Съветския съюз през 70-те години на миналия век.

В периода 1969-1972 г. американските астронавти са пренесли 382 кг скали в рамките на програмата „Аполо“, а от СССР са се сдобили с около 170 грама от тях, пише CNN.

Мисията на Китай е насочена към непосещавана до момента част на Луната, позната като „Океан от бури“. Очаква се кацането да се състои в началото на декември. Общата продължителност на мисията е около 20 дена.

През юли тази година азиатската страна даде старт и на първата си мисия до Марс, а ако тя е успешна, Пекин се готви да изпрати и хора до повърхността на Червената планета.

Източник: Мениджър Нюз