Докато на редица места се възприемат като чудовища, то в Китай са най-предпочитаните талисмани. Става дума за драконите. Те символизират дълголетие, щастие и благополучие. Означават също сила, мощ и божествена закрила.

Думата „дракон“ идва от гръцки и означава „огромна змия“ и произхожда от глагол, който означава „гледам“, „фиксирам с поглед“. Участват в редица митове, легенди, разкази и приказки. Ако в християнството например драконът е възприеман като демоничен символ, то в Китай е най-висшето същество, символ на императивната небесна мощ и на царската сила, олицетворение на кралските функции и ритмиката на живота, гарантиращи порядък и благополучие. Поради тази причина е емблема на китайските императори.

Затова в Китай можете да го срещнете навсякъде и под всякаква форма – като щампи върху дрехите, като бижута, като украшение на храмовете или под формата на специални празници за честване на дракона.

Предвид всичко това не е чудно, че в Годината на дракона се раждат най-много деца, защото се смята, че те ще бъдат орисани с късмет и благополучие. В днешно време образът на дракона въплъщава както изброените по-горе качества, така и прогресивния дух на целия китайски етнос.

2012 беше Годината на дракона, а следваща е съвсем скоро – 2024-та.