За повечето хора драконите са приказни чудовища. В нашия фолклор са винаги отрицателни образи. Като цяло те са изобразявани като големи, летящи и дишащи огън влечуги. Поради внушителния си размер и голямата сила драконите често са представяни като основни отрицателни герои в приказките, в които се бият срещу героичен герой и обикновено губят.

В Китай обаче те не са никакви чудовища или злодеи, не са символи на злото и не са демонични образи, а напротив – символ са на дълъг живот, щастие и благополучие. Освен това са символ на мощ, божествена закрила, сила, могъщество. Той вдъхва страхопочитание и всъщност е добро създание, което носи късмет и богатство. Драконът е символ на мъжката сътворяваща природа Ян, а също така се превръща в знак на властта и бива поставян върху облеклото на императорското семейство и благородниците.

Тъй като е едно от най-важните митични същества и се появява в най-различни легенди, разкази и приказки, в Китай може да се срещне навсякъде и е на голяма почит – като щампи върху дрехите, като хвърчила, под формата на бижута, като талисмани, като украшения на храмовете или като част от специални празници в чест на дракона.

Затова никак не е случайно, че когато настъпва Годината на дракона, в Китай се бележи бум на ражданията. Това се обяснява с вярването, че децата, родени през такава година (2012), са белязани с късмет и са особено щастливи.

Днес образът му въплъщава също прогресивния дух на целия китайски народ.

Предстоящата Година на дракона е 2024.