Полетът на американската капсула "Орион", изстреляна към Луната в рамките на програмата "Артемис" ("Артемида"), се осъществява по план и без инциденти, предаде ТАСС, като цитира ръководителят на първия етап на мисията на NASA Хауард Ху.

"Орион" показва като цяло добри резултати. Системата за задвижване работи добре. Слънчевите панели генерират повече електричество от очакваното и корабът използва по-малко от него", обясни той по време на пресконференция, проведена онлайн.

Вчера "Орион" достигна до Луната, премина край далечната й страна и доближи повърхността й. На борда вместо астронавти има трима манекена. 

Ху също отбеляза, че на апарата не са нанесени щети при изстрелването и може успешно да се върне на Земята след края на мисията.

Предвижда се "Орион" да подобри рекорда от близо 400 000 километра за изминато разстояние от апарат на НАСА за пилотирани полети, поставен от "Аполо 13" през 1970 г. Капсулата ще продължи пътешествието, като се очаква да достигне идния понеделник максималното си отстояние от Земята - 433 000 километра, пише БТА. Капсулата ще прекара близо седмица в лунна орбита, преди да се отправи към Земята. Планирано е на 11 декември да се потопи в Тихия океан. "Орион" не разполага с апарат за кацане на Луната. Очаква се през 2025 г. астронавти на NASA да кацнат на лунната повърхност с кораба "Старшип" на "Спейс Екс".

NASA изстреля мегаракетата Ес Ел Ес (SLS) с прикрепената към върха й капсула "Орион" на 16 ноември. Тестовият полет е част от мисията на американската космическа агенция, чиято цел е астронавти от САЩ да се завърнат на естествения спътник на Земята.

Тя трябва да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. NASA се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.