След два неуспешни опита NASA изстреля успешно своята мегаракета SLS (Space Launch System), която ще измине разстоянието до далечната страна на Луната и ще се върне – т.е. по-далече от който и да е друг космически апарат, годен за превозване на екипаж.

Мисията „Артемис 1“ е първата стъпка от плана на NASA да се завърне на Луната за първи път от 50 години насам (и евентуално за пътуване до Марс през 2030 г.).

Ракетата бе изстреляна в 06:48 универсално време (UTC) в сряда, 16 ноември 2020 г., от космическия център "Кенеди" на NASA във Флорида.

Към 06:57 UTC NASA обяви, че главният двигател на ракетата SLS се е изключил по план. Следващата стъпка е разгръщането на слънчевите панели, които ще позволят на ракетата да се захранва от Слънцето.

Изпитателният полет е без екипаж и ще измине 64 000 км отвъд далечната страна на Луната.

Мисията ще продължи 25 дни, 11 часа и 36 минути. Ракетата Space Launch System (SLS) ще се върне обратно на Земята, т.е. ще падне в Тихия океан, на 11 декември 2022 г., като общото разстояние, което ще е изминала дотогава, би трябвал да е около 2,09 милиона км.

Това е първата мисия от поредица от все по-сложни мисии, чиято цел е да върне хора на Луната за първи път от декември 1972 г. насам.

SLS е най-мощната ракета, която NASA някога е изстрелвала. Тя не само че ще пътува до Луната - по-далеч, отколкото който и да е космически кораб, създаден за превозване на  хора, някога е летял - но и ще разположи и няколко малки спътника.

На борда на капсулата за екипажа на "Орион" откриваме странна смесица от манекени, артефакти, сувенири и индикатори за нулева гравитация.

Целта е да се упражни управлението на космическия кораб и да се тестват условията за екипажа. По този начин NASA ще се увери, че космическият кораб е безопасен за бъдещия екипаж.

През 2024 г. NASA планира да стартира мисията "Артемис 2", като този път тя ще е с екипаж и ще използва още по-мощна версия на ракетата Space Launch System (ако скафандрите са готови).

"Артемис 3" планирана за 2025 г. Нейната цел е качи на Луната първата жена и първия цветнокож човек. 

През 2027 г. мисията "Артемис 4" ще отведе астронавти до минилунна станция, наречена "Гейтуей" (Gateway).

Източник: Science Alert