В сутрешните часове на 5 май камера в Уейкрос, Джорджия засне как мистериозен обект преминава през небосвода.

Той е ярък, бърз и обгърнат от сияеща, продълговата аура. Според Крис Комбс, професор по аеродинамика и механично инженерство от Тексаския университет в Сан Антонио, обектът прилича на същинска космическа медуза.

Разбира се, това не е НЛО, а ракетата „Фалкън 9“ на „СпейсЕкс“, изстреляна от космическия център „Кенеди“ във Флорида – на около 400 км южно от камерата.

Всяка година множество ракети напускат площадката на „Кенеди“, но много малък от тях наподобяват небесно биолуминисцентно безгръбначно. Какво всъщност се случва тук?

Според Комбс всичко дължим на физиката, съчетана с правилния момент.

Като за начало, това дълго и пихтиесто „тяло на медузата всъщност са отходни газове, излизащи от дюзата на ракетния двигател на „Фалкън 9“, казва Комбс. Специфичната им форма е следствие от разликите в налягането във и извън самата дюза.

В този случай газовете, напускащи дюзата, са недостатъчно разширени – тяхното налягане е много по-високо от това на обкръжаващия ги въздух, с който се сблъскват, когато напускат дюзата.

За да се напаснат на външното налягане, отходните газове започват да се разширяват, за да намаляват своето собствено в мига, в който напускат дюзата.

Това обяснява пихтиестата форма. А сиянието?

Според Комбс обяснението тук е доста по-просто и всичко се свежда до правилния момент.

Ракетата е изстреляна малко преди изгрев Слънце (в 05:45 ч местно време) – точно в този момент първите слънчеви лъчи започват да се подават над хоризонта и осветяват отходните газове.

Физика + подходящия момент = космическа медуза.

Източник: Live Science