Индийската ракета-носител LVM3, която ще изведе в орбита космическия кораб "Гаганян" с първия национален екипаж, е готова, съобщи пред журналисти директорът на Центъра за пилотирани космически полети на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), цитиран от "Таймс ъв Индия".

"Цялата работа по създаването на LVM3 за пилотиран полет е завършена. Ракетата-носител е практически готова", каза д-р Умамахесваран. 

Говорейки на Симпозиума по космическа биология и биотехнологии той отбеляза също, че в началото на следващата година ще започне серия от изпитателни полети на прототипи на космическия кораб "Гаганян". Сред тях ще бъдат тестове на системата за аварийно спасяване на екипажа.

През август 2018 г. индийският премиер Нарендра Моди официално обяви, че страната му ще изпрати първия си космически екипаж в орбита до август 2022 г., когато Индия ще отбележи 75-годишнината от освобождението си от британско колониално управление, пише БТА. Името на проекта "Гаганян" означава "Небесен кораб". Първоначално беше планирано тримата членове на екипажа да прекарат в орбита от пет до седем дни, като група индийски астронавти премина подготовка в руското Звездно градче. 

През ноември миналата година обаче ISRO съобщи, че заради коронавирусната пандемия, която спря по-голямата част от работата по проекта през март 2020 г., изстрелването на мисията "Гаганян" в орбита се отлага.