Зрелищното взривяване на ракетата на "Старшип" на компания "Спейс Екс" над Мексиканския залив привлече общественото внимание, но експлозията на стартовата площадка предизвика повишено внимание и проверки от страна на правителството на САЩ тази седмица, съобщи Ройтерс.

Разтърсващата сила при изстрелването на ракетата миналия четвъртък от Южен Тексас изхвърли облак от пулверизиран бетон, който падна върху малък град наблизо, казаха федералните регулатори, и поднови въпросите за влиянието върху околната среда на операциите по изстрелването в орбита от космодрума, пише БТА. Експлозията на стартовата площадка на "Спейс Екс", разположена в близост до природен резерват край плаж Бока Чика изхвърли и големи късове бетон и метал на стотици метри и разпали пожар върху терен от 1,4 хектара в съседство, съобщиха от службата за дивата природа.

Щетите върху стартовата площадка, чиято основа бе разрушена в немалка част при изстрелването, се виждат ясно на снимки. Никой не е пострадал, не са открити и мъртви птици или животни на територията на резервата, казаха от службата.

Ракетата излезе от контрол и се взриви във въздуха няколко минути след изстрелването.

Активисти за опазване на околната среда сочат доклада като доказателство, че трябва да се извърши задълбочен анализ на потенциалната заплаха за обществената сигурност и за природата, преди да бъдат извършвани нови изстрелвания от Бока Чика.

От "Спейс Екс" досега не са се отзовали на запитването за коментар по доклада на службата за опазване на дивата природа. Докладът е първи от правителствен регулатор за степента на косвените поражения от изстрелването на ракетата със "Старшип".

Основателят и изпълнителен директор на "Спейс Екс" Илон Мъск каза в петък, че базираната в Калифорния компания възнамерява да инвестира във водно-охладителна система и в стоманени основи за следващото изстрелване на ракетата, която е най-мощната, създавана досега.

От федералната служба по авиацията на САЩ миналата седмица казаха, че водят разследване, както е предвидено по закон, което на практика "приземява" ракетата, докато "Спейс Екс" не установи причините за всички неуспешни действия и не предприеме мерки за отстраняването им.

Изстрелването със силата на близо 30 ракетни двигателя взриви стартовата площадка и издълба кратер. Облакът от бетон се е придвижил 10,5 километра на северозапад, сочат данните на службата за опазване на околната среда. Пулверизираният материал е паднал върху жилища в района на Порт Изабел, каза говорителката на ведомството Обри Бузек.